Werkgroep Drechtsteden

       
OVER DORCAS
OVER WERKGROEP
KLEDINGINZAMELING
VOEDSELACTIE
WINKEL
OVERIGE ACTIVITEITEN
DONATIES
 
         
 
NIEUWSBRIEF

De Dorcas Werkgroep Drechtsteden verzendt ca. 1 keer per 2 maanden een nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte blijven van de acties in de Drechtsteden?

Meldt u zich dan aan voor onze nieuwsbrief:

AGENDA

- Voedselactie - november '15

 

CONTACTGEGEVENS

De werk- en projectgroep Drechtsteden kunt u ook bereiken via:

Leendert en Janet Klein
Mina Krüseman-erf 282
3315 GL DORDRECHT
Tel. 078-6166657
E-mail:

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Het werk van de Dorcas Werkgroep Dordrecht zou onmogelijk zijn zonder de steun van velebetrokken vrijwilligers. Wilt u ook aan de slag? De Dorcas Werkgroep Drechtsteden heeft voor u diverse mogelijkheden om de handen uit de mouwen te kunnen steken.

 

Overige activiteiten

Dorcas is enkele jaren geleden begonnen met de Dorcas Rugzakactie. Door samen met Nederlandse kinderen op scholen en in kerken schoolspullen in te zamelen kunnen kinderen in Oost-Europa en Afrika weer naar school. Dorcas stelt rugzakken ter beschikking die gevuld moeten worden met schoolmateriaal. Deze gevulde rugzakken worden naar Oost-Europa of Afrika getransporteerd en via lokale partnerorganisaties daar gebracht waar ze hard nodig zijn. Zo zijn de afgelopen jaren reeds duizenden rugzakken verstuurd naar: Roemenië, Oekraïne, Moldavië, Albanië, Bosnië, Rusland en Lesotho. Eén rugzak stelt een kind om onderwijs te volgen. Met weinig middelen is zo'n kind in staat om een toekomst op te bouwen!

U kunt meer informatie over de Dorcas Rugzakatie vinden op de website van Dorcas: www.dorcas.nl en uiteraard informeert de Dorcas Werkgroep Drechtsteden u graag: 078-6166657 of .

Inhoud Rugzak
De rugzakken worden door Dorcas ter beschikking gesteld. Deze rugzakken worden door kinderen gevuld met artikelen van onderstaande lijst:

 • 10 à 12 kleurpotloden
 • 2 balpennen
 • 5 schriften
 • 1 lineaal
 • 1 etui
 • 1 gum
 • 1 puntenslijper
 • 1 kladblok
 • 1 grijs potlood
 • 1 tandenborstel
 • 1 tube tandpasta
 • 1 kleurboekje (wordt door Dorcas meegeleverd)

In verband met douanevoorschriften in Oost-Europa is het niet toegestaan om andere artikelen in de rugzakken te doen.

Bestemming
De rugzakken die worden ingezameld tijdens de Dorcas Rugzakactie, zijn bestemd voor projecten in Oost-Europa en zuidelijk Afrika. Veel kinderen kunnen niet naar school. Armoede is hier vaak de oorzaak van. Doordat kinderen onvoldoende of geen onderwijs ontvangen, hebben ze vaak ook geen kans op een normale toekomst. Er kunnen verschillende redenen zijn dat kinderen slecht onderwijs krijgen. In Afrika bijvoorbeeld zijn door de aidsepidemie miljoenen kinderen wees geworden. Er is vaak niemand meer die voor ze kan zorgen omdat vader en moeder, maar ook oom en tante door aids zijn gestorven. Opa en oma zijn vaak niet meer in staat om voor hun kleinkinderen te zorgen. In Oost-Europa zien we dat veel kinderen niet naar school gaan of onvoldoende onderwijs krijgen omdat de ouders geen geld hebben om lesmaterialen te kopen. Onderwijs is in veel landen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie vrij toegankelijk. Door de economische crises die in veel van die landen heerst heeft de overheid echter geen geld en middelen om voor goed schoolmateriaal te zorgen. Doordat ouders hier zelf zorg voor moeten dragen, maar hiervoor gewoon geen mogelijkheden hebben, krijgen die kinderen vaak niet het onderwijs waar ze recht op hebben. Met alle gevolgen van dien.

Meedoen
U kunt het gehele jaar schoolspullen inleveren bij de Dorcas Werkgroep Drechtsteden. En wilt u een eigen actie organiseren? Dat kan, ongeacht de periode! Dorcas verstrekt gratis rugzakken, die op school, kerk, club of zondagsschool gevuld kunnen worden. De kinderen krijgen een flyer waarin staat wat er per rugzak moet worden verzameld. Samen met familieleden en mensen in de buurt kunnen ze de schoolmaterialen inzamelen en vervolgens weer mee terugnemen. Ook is het mogelijk dat de kinderen van huis één of enkele materialen van het lijstje meenemen en dat per g roep een aantal rugzakken wordt gevuld. Onderwijsmateriaal is erg belangrijk, want het stelt kinderen in Oost-Europa en zuidelijk Afrika in staat naar school te gaan en aan een betere toekomst te bouwen. Indien u geïnteresseerd bent om een eigen actie te organiseren, vragen wij u vooraf contact op te nemen met de Dorcas Werkgroep Dorcas zodat wij u van informatie en materiaal kunnen voorzien.

Lesmateriaal
Op de website van Dorcas vindt u diverse lesmaterialen. Deze kunt u downloaden om te gebruiken bij het organiseren van de Dorcas Rugzakactie op uw school of in uw kerk. Ook vindt u er een clubsuggestie.

 
 
 
  CheckStat